В условията на кризата, породена от коронавируса, банките в България не

...
В условията на кризата, породена от коронавируса, банките в България не
Коментари Харесай

Банките в България не престават да покачват таксите за услугите си

 В изискванията на рецесията, подбудена от ковид, банките в България не престават да повишават таксите за услугите си. Буквално всеки месец от началото на годината се правят различни корекции в цените, като малко по малко се покачва цената освен на характерни интервенции, само че и на масови услуги като откриване и поддържане на сметки, преводи на пари и ползване на банкови карти.

Тендецията към повишаване на таксите стана особено отчетлива през последните две-три години и се изяснява с желанието да се компенсират намалелите доходи от ниските лихви по заемите. По-сериозна вълна на вдигане на комисиони за преводи на суми в левове имаше през есента на предходната година - малко преди да влезе в действие еврорегламентът, който задължи нашите трезори да смъкват цената на трансграничните преводи в евро. 

Вече почти всички банки начисляват по 4 лева за междубанков превод, нареден на гише, а в три от тях  - Уникредит Булбанк, Пощенска и Инвестбанк, от няколко месеца тази такса е 5 лева, показва специализираният уебсайт " Писар ". Банка ДСК предизвестява, че също ще усили тази такса на 5 лева от началото на октомври. Само преди година междинната такса за междубанкови преводи в левове бе на равнища малко над 3 лева, а преди две години - под 2.50 лева Някои трезори през тази година даже увеличиха таксите за вътрешни преводи по сметки на клиента.

Значително по-евтини са преводите, направени с онлайн банкиране - те варират от 0.80 лева до 2 лева, като преобладаващата такса е 1 лев. За електронна транзакция на суми над 100 000 лева таксата най-често е 12-13 лева Именно това е политиката на банките през последните години - да подтикват използването на електронно банкиране вместо визитата на банковите клонове. Това икономисва съществени разноски за работна ръка и наемане на офиси. Не случайно трезори всеобщо закриват клонове в столицата и страната през последните години, предава " Сега ".

Бавно и бавно се вдига и цената на разкриване и обслужване на сметки, като това продължава да се случва и сега. Само преди година междинната цена на месечното обслужване на сметки бе 2.40 лева по данни на Българска народна банка. В момента най-скъпа тази услуга е в Прокредит банк и Инвестбанк - надлежно 10 лева и 4.50 лева Уникредит, ДСК и Пощенска банка към този момент събират по 4 лева месечно за обслужване на разплащателни сметки, Райфайзен и ЦКБ - по 3.50 лева, а ОББ - 3 лева Останалите банки към момента държат месечни такси под 3 лева по разплащателни и спестовни сметки, демонстрират справка в " Писар ".

Повишават се и таксите за внасяне и изтегляне на пари на каса. Много банки до неотдавна въобще не таксуваха внасянето на по-малки суми, само че в този момент към този момент начисляват сред 1 и 2 лева. - ОББ, ПИБ. От октомври и Банка ДСК вкарва такса 1 лев при внасяне на суми до 3000 лева по разплащателни и безсрочни спестовни сменки. Уникредит направи това със срочните депозити през май. При внасяне на суми по-големи от 3000 лева се начисляват и 0.2% за горницата, в това число когато парите се внасят на падежа. Това се случва на фона на оповестената по-рано през годината нулева рента върху депозитите, без значение от тяхната срочност. Освен Уникредит, другата банка, която към този момент не начислява никаква рента върху спестяванията на клиентите си, е Банка ДСК. 

Минимум 4 лева взимат към този момент съвсем всички банки при изтегляне на пари в брой от сметки. Ако изтеглената сума е по-голяма от 2000 лева таксата скача - варира от 0.4% до 0.7% от теглената сума, като в множеството банки няма таван на тази такса.

Увеличават се и таксите при изтегляне на пари от банкомат. През последните месеци вече почти всички направиха таксата за изтегляне от личен банкомат 0.30 лева, а от друга банка - 1.30 лева. Преди година тегленето на пари от АТМ на банката-издател на картата струваше средно 0.20 лева, а от банкомат на друга банка бе под 1 лев.

Повечето банки обаче предлагат пакети, в които всяка една от тези услуги е с по-ниска цена, спрямо тази, когато се ползват независимо, даже някои услуги може да излязат безвъзмездни. Затова препоръките на финансовите специалисти, изключително към хората, на които постоянно им се постанова да вършат разнообразни заплащания, е да потърсят най-подходящия за тях пакет. Тук неудобството е, че в пакета може да бъдат включени ненужни екстри, които да оскъпят общата цена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР